Kronoberg Runt

Tips på vad du kan se & göra i Kronoberg.

Villa vik

Publicerad 2015-08-29 12:24:00 i Allmänt,

Jag har velat åka till Villa vik länge. Huset där Grevinnan Casa de Miranda även kallad Kristina Nilsson bodde sin sista tid i livet. Den berömda operasångaren från Värend, Småland köpte 1906 huset och levde här mesta dels på somrarna tills hon dog 1921.

Skyltningen hit är bristfällig, inte finns det någon skylt eller monument som vittnar om att Kristina en gång i tiden bott här. Jag fundera på om jag är på rätt ställe och vågar knappt gå in genom dörrarna. Väl inte ser jag en trappa som leder upp till övervåningen och en vacker blå sal till höger med ett stort porträtt på Kristina Nilsson. Vilket övertyga mig om att de här är Villa Vik.

Mycket är omgjort här sedan Kristina bodde här. Nu mera drivs Villa vik som restaurang och konferensanläggning. Jag frågar om jag får gå runt o kicka lite och det är okej. När jag tar stegen upp för trappan finner jag en liten monter med saker som rör Kristina Nilsson. Annars är det inte mycket att se eller uppleva här om man inte vill äta en bit mat.Personalen vid receptionen berätta att Kristina kommer och besöker sitt hem lite då och då. Bland annat kan man höra henne slå med käppen i golvet. Eller när det är mycket folk i huset kommer hon och gör sig påmind på olika sätt. Kanske skulle jag ta och sova där en natt för att få chansen att hälsa på henne!När jag lämnar Villa Vik lämnar jag det med en liten sorlig känsla. Det här hade kunnat vara så mycket mer! Försiktigare renoveringar och vackrare, bättre planerad trädgård runt huset hade gjort att Villa vik mer kommit till sin rätt! 

Om

Min profilbild

Varför åka långt bort när vi kan upptäcka värden som finns nära? På denna blogg får du tips och ideér på vad man kan göra i länet. För dig som bor eller besöker Kronobergs län- För borta bra, men hemma bäst va?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela